Skip to main content

BAGAIMANA ANALISA LOKASI PERNIAGAAN KEBAB?


Dah dapat beberapa alternatif lokasi tapi masih pening untuk membuat pilihan? 

Selain tips memilih lokasi di post sebelum ini, di sini kami nak kongsikan bagaimana anda boleh melakukan analisa untuk memilih lokasi perniagaan kebab anda.


Antara kajian utama yang perlu diambil kira termasuklah:

Trafik pengunjung
Kos sewaan tapak atau premis
Persaingan
Peraturan Perniagaan
Keselamatan
Keperluan kemudahan – bekalan air dan elektrik



Anda boleh mulakan dengan berkenalan bersama dengan ahli jawatankuasa setempat. Bina perhubungan awal dengan memberikan gambaran yang baik tentang diri anda. 

Bagi yang bercadang untuk memulakan perniagaan melalui tapak pasar malam/ pasar tani/ pasar pagi, besar kemungkinan ada tapak kosong yang anda boleh sewa tanpa perlu memohon lesen.

Tindakan ini agak berisiko sekiranya terdapat pemeriksaan daripada pihak penguatkuasa tempatan dan boleh dikenakan kompaun namun anda boleh mempertimbangkan untuk tempoh percubaan.


Setiap jenis pemilihan lokasi pasti ada kelebihan dan kekurangan tersendiri. Sekiranya anda memilih untuk berada di pasar malam/ pasar tani/ pasar pagi, anda akan berniaga dengan kunjungan trafik yang tinggi namun anda perlu mempunyai kenderaan khusus untuk perniagaan bagi menempatkan barang perniagaan anda. 

Berada di lokasi ini juga akan terdedah dengan panas dan hujan. Namun, kos sewaan yang rendah merupakan kelebihan untuk berniaga di lokasi ini.
Anda boleh menilai berdasarkan faktor risiko yang sama untuk jenis lokasi yang lain.


Sebagai peniaga yang baru memulakan perniagaan, sikap positif harus diamalkan. Langkah paling mudah adalah dengan menjadi peramah bersama jiran peniaga yang lain. Kenalkan diri anda dan anda boleh mendengar pendapat mereka.

Sekiranya pendapat dan nasihat mereka bernas berdasarkan pengalaman mereka, anda boleh pertimbangkan dan mula merancang untuk memulakan tindakan.


Setelah mula berniaga dan tamat tempoh percubaan di sesuatu lokasi, anda boleh mula untuk memohon untuk mendapatkan lesen perniagaan secara tetap. Ini akan memudahkan urusan perniagaan tanpa perlu khuatir akan risiko untuk menerima kompaun daripada pihak penguatkuasa.


Pengangkutan adalah penting untuk anda yang berniaga secara bergerak dan mudah alih. Kenderaan anda akan digunakan untuk memindahkan barang perniagaan anda. 

Mulakan dengan apa yang ada di tangan terlebih dahulu. Setelah perniagaan bertambah baik, anda boleh mempertimbangkan untuk mendapatkan kenderaan perniagaan anda sendiri.




Bekalan air adalah sumber penting untuk peniaga makanan bagi memastikan makanan diproses dalam keadaan yang bersih. Bekalan elektrik pula adalah penting untuk peniaga yang memilih untuk berniaga pada waktu malam (untuk lokasi pasar malam/ gerai).

Kedua-dua sumber penting tidak menjadi masalah bagi peniaga yang memilih untuk berniaga di premis atau di kedai. Namun terdapat kos tambahan yang diperlukan untuk membayar kos utiliti ini. Kos sewaan turut menjadi lebih mahal dengan adanya kemudahan ini.


Berdasarkan perkara yang telah dinyatakan, anda boleh mula menilai dan mengkaji secara keseluruhan secara kuantitatif (kiraan kos) dan kualitatif (mudah). Pada akhirnya tujuan anda berniaga adalah untuk memperoleh keuntungan dan terus berada dalam perniagaan dan mengembangkannya.


Peniaga haruslah menjaga etika berniaga. Sentiasa jujur dengan barang jualan yang dijual. Hormati pelanggan, pembekal dan jiran-jiran peniaga yang lain. 

Ikhlas dan bersikap telus dalam perniagaan akan membuatkan anda lebih tenang dalam berniaga. Hidup dan perniagaan anda juga akan lebih diberkati.

Bagi anda yang ingin memulakan perniagaan kebab dan jana jualan sehingga mencecah 5 angka sepertipeniaga kebab sedia ada, sertai Madina Kebab Apprentice Program. Sebuah program 3 bulan yang akan membantu pemula peniaga dan usahawan kebab baru mahupun sedia ada untuk memulakan dan tambah baik perniagaan kebab mereka. Klik link website ini untuk kami bantu anda dapatkan tawaran program ini: www.wasap.my/60126094643/nakniagakebab

Comments

Popular posts from this blog

KENAPA PERNIAGAAN KEBAB TERHENTI DI TENGAH JALAN?

Ramai yang nakkan perniagaan untuk kekal bertahan sehingga berpuluh tahun dan berkembang berkali-kali ganda.  Namun tak ramai yang mahu berhadapan dengan penat lelah usaha untuk kemahuan tersebut. Kebanyakannya akan berputus asa, bersikap menyalahkan orang atau perkara lain, tidak mahu bertanggungjawab atas cabaran yang dihadapi. Mengapa perkara ini terjadi? Jom kita semak agar boleh menguruskan perniagaan kebab anda dengan lebih baik. 1. TIDAK MEMPUNYAI MATLAMAT Tidak jelas dengan hala tuju dan tidak mempunyai matlamat yang jelas dengan kenapa memulakan perniagaan adalah antara faktor yang menyebabkan sesebuah perniagaan kebab berhenti di tengah jalan. 2. TIDAK MERANCANG Tiada perancangan akan aktiviti perniagaan yang akan dijalankan termasuklah kajian lokasi, kajian pelanggan dan jadual aktiviti pemasaran akan membuatkan perniagaan kebab senang untuk terhenti. 3. TIDAK KONSISTEN BERTINDAK Sekejap rajin, sekejap malas. Baru mempromosikan perniagaan teta

3 PELAJARAN DARI SIR COLONEL SANDERS UNTUK PENIAGA KEBAB

Pernah dengar cerita mengenai pengasas KFC, Well Colonel Harland Sanders? Sanders dilahirkan pada tahun 1890 di Henryville, IN. Dibesarkan oleh ibunya yang merupakan seorang ibu tunggal, Sanders melalui pelbagai cabaran sebelum meraih kejayaan yang besar dalam hidupnya. Setelah dipecat dari pekerjaan di sebuah syarikat kereta api, beliau mengasaskan syarikat kapal feri pada tahun 1920. Beliau kemudiannya cuba untuk membuka sebuah syarikat pembuatan lampu namun tidak berjaya. Hanya pada usia 40 tahun dia mula menjual hidangan ayam di stesen servis. Namun, beliau terpaksa menutup perniagaan berikutan Perang Dunia II. Selepas perang berakhir, beliau cuba untuk memfrancaiskan restorannya. Resipi beliau ditolak 1,009 kali sebelum diterima. 'Sander's Secret Recipe' telah menerima sambutan hangat di bawah restoran 'Kentucky Fried Chicken' yang diusahakannya. Selepas bertahun-tahun berjuang dengan kegagalan dan penolakan beliau akhirnya menjual resto

BAGAIMANA ATASI CABARAN BERNIAGA?

Tidak sah bagi sesebuah perniagaan untuk tidak menghadapi cabaran. Cabaran merupakan perkara yang sinonim dalam perniagaan. Justeru pengurusan cabaran yang datang merupakan perkara yang harus dilakukan oleh para usahawan perniagaan kebab agar setiap cabaran dapat memberikan kebaikan dalam perniagaan tersebut. Terdapat pelbagai masalah yang mungkin akan hadir setiap hari. Namun, kenalpasti masalah yang harus diberi keutamaan untuk diselesaikan. Senaraikan alternatif bagi setiap masalah yang datang. Dapatkan pandangan dari keluarga atau rakan terdekat yang faham dengan situasi anda bagi menjalankan proses validasi bagi setiap alternatif yang anda senaraikan. Lakukan sedikit kajian bagi mengenalpasti alternatif terbaik bagi setiap permasalahan tersebut. Pertimbangkan alternatif yang anda ada dengan mengambil kira beberapa faktor. Contohnya; penukaran lokasi bagi mendapatkan hasil jualan yang lebih baik – pertimbangkan faktor kos operasi, jarak, serta keselamatan u