Dah dapat beberapa alternatif lokasi tapi masih pening untuk membuat pilihan?
Selain tips memilih lokasi di post sebelum ini, di sini kami nak kongsikan bagaimana anda boleh melakukan analisa untuk memilih lokasi perniagaan kebab anda.
Antara kajian utama yang perlu diambil kira termasuklah:
Trafik pengunjung
Kos sewaan tapak atau premis
Persaingan
Peraturan Perniagaan
Keselamatan
Keperluan kemudahan – bekalan air dan elektrik
Bacaan lanjut di post ini http://madinakebabmy.blogspot.my/2017/07/tips-memilih-lokasi-perniagaan-kebab.html
Anda boleh mulakan dengan berkenalan bersama dengan ahli jawatankuasa setempat. Bina perhubungan awal dengan memberikan gambaran yang baik tentang diri anda.
Bagi yang bercadang untuk memulakan perniagaan melalui tapak pasar malam/ pasar tani/ pasar pagi, besar kemungkinan ada tapak kosong yang anda boleh sewa tanpa perlu memohon lesen.
Tindakan ini agak berisiko sekiranya terdapat pemeriksaan daripada pihak penguatkuasa tempatan dan boleh dikenakan kompaun namun anda boleh mempertimbangkan untuk tempoh percubaan.
Setiap jenis pemilihan lokasi pasti ada kelebihan dan kekurangan tersendiri. Sekiranya anda memilih untuk berada di pasar malam/ pasar tani/ pasar pagi, anda akan berniaga dengan kunjungan trafik yang tinggi namun anda perlu mempunyai kenderaan khusus untuk perniagaan bagi menempatkan barang perniagaan anda.
Berada di lokasi ini juga akan terdedah dengan panas dan hujan. Namun, kos sewaan yang rendah merupakan kelebihan untuk berniaga di lokasi ini.
Anda boleh menilai berdasarkan faktor risiko yang sama untuk jenis lokasi yang lain.
Sebagai peniaga yang baru memulakan perniagaan, sikap positif harus diamalkan. Langkah paling mudah adalah dengan menjadi peramah bersama jiran peniaga yang lain. Kenalkan diri anda dan anda boleh mendengar pendapat mereka.
Sekiranya pendapat dan nasihat mereka bernas berdasarkan pengalaman mereka, anda boleh pertimbangkan dan mula merancang untuk memulakan tindakan.
Setelah mula berniaga dan tamat tempoh percubaan di sesuatu lokasi, anda boleh mula untuk memohon untuk mendapatkan lesen perniagaan secara tetap. Ini akan memudahkan urusan perniagaan tanpa perlu khuatir akan risiko untuk menerima kompaun daripada pihak penguatkuasa.
Pengangkutan adalah penting untuk anda yang berniaga secara bergerak dan mudah alih. Kenderaan anda akan digunakan untuk memindahkan barang perniagaan anda.
Mulakan dengan apa yang ada di tangan terlebih dahulu. Setelah perniagaan bertambah baik, anda boleh mempertimbangkan untuk mendapatkan kenderaan perniagaan anda sendiri.
Bekalan air adalah sumber penting untuk peniaga makanan bagi memastikan makanan diproses dalam keadaan yang bersih. Bekalan elektrik pula adalah penting untuk peniaga yang memilih untuk berniaga pada waktu malam (untuk lokasi pasar malam/ gerai).
Kedua-dua sumber penting tidak menjadi masalah bagi peniaga yang memilih untuk berniaga di premis atau di kedai. Namun terdapat kos tambahan yang diperlukan untuk membayar kos utiliti ini. Kos sewaan turut menjadi lebih mahal dengan adanya kemudahan ini.
Berdasarkan perkara yang telah dinyatakan, anda boleh mula menilai dan mengkaji secara keseluruhan secara kuantitatif (kiraan kos) dan kualitatif (mudah). Pada akhirnya tujuan anda berniaga adalah untuk memperoleh keuntungan dan terus berada dalam perniagaan dan mengembangkannya.
Peniaga haruslah menjaga etika berniaga. Sentiasa jujur dengan barang jualan yang dijual. Hormati pelanggan, pembekal dan jiran-jiran peniaga yang lain.
Ikhlas dan bersikap telus dalam perniagaan akan membuatkan anda lebih tenang dalam berniaga. Hidup dan perniagaan anda juga akan lebih diberkati.
Bagi anda yang ingin memulakan perniagaan kebab dan jana jualan sehingga mencecah 5 angka sepertipeniaga kebab sedia ada, sertai Madina Kebab Apprentice Program. Sebuah program 3 bulan yang akan membantu pemula peniaga dan usahawan kebab baru mahupun sedia ada untuk memulakan dan tambah baik perniagaan kebab mereka. Klik link website ini untuk kami bantu anda dapatkan tawaran program ini: www.wasap.my/60126094643/nakniagakebab
Comments
Post a Comment