Ramai yang nakkan perniagaan untuk kekal bertahan sehingga berpuluh tahun dan berkembang berkali-kali ganda. Namun tak ramai yang mahu berhadapan dengan penat lelah usaha untuk kemahuan tersebut.
Kebanyakannya akan berputus asa, bersikap menyalahkan orang atau perkara lain, tidak mahu bertanggungjawab atas cabaran yang dihadapi.
Mengapa perkara ini terjadi? Jom kita semak agar boleh menguruskan perniagaan kebab anda dengan lebih baik.
1. TIDAK MEMPUNYAI MATLAMAT
Tidak jelas dengan hala tuju dan tidak mempunyai matlamat yang jelas dengan kenapa memulakan perniagaan adalah antara faktor yang menyebabkan sesebuah perniagaan kebab berhenti di tengah jalan.
2. TIDAK MERANCANG
Tiada perancangan akan aktiviti perniagaan yang akan dijalankan termasuklah kajian lokasi, kajian pelanggan dan jadual aktiviti pemasaran akan membuatkan perniagaan kebab senang untuk terhenti.
3. TIDAK KONSISTEN BERTINDAK
Sekejap rajin, sekejap malas. Baru mempromosikan perniagaan tetapi cepat berputus asa apabila ada hari-hari yang kurang memberangsangkan.
4. TIADA INOVASI
Melakukan usaha ala kadar tanpa inovasi dari segi tawaran promosi berkala. Terdapat pelbagai inovasi produk dan perkhidmatan yang boleh dilakukan untuk menggalakkan pembelian dari semasa ke semasa.
5. MELAKUKAN SEMUA PERKARA BERSENDIRIAN
Pemilik perniagaan akan berasa cepat penat dan tidak fokus untuk melakukan aktiviti yang akan membawa masuk lebih banyak wang ke dalam perniagaan apabila sudah terlalu penat melakukan aktiviti fizikal seperti penyediaan kebab.
Dapat idea untuk mengelakkan dari perkara ini berlaku di dalam perniagaan kebab anda?
Untuk anda yang nak menjana pendapatan tambahan dengan memulakan dan meningkatkan jualan perniagaan kebab, anda boleh sertai Kursus Bisnes Kebab yang akan berkongsi tentang bagaimana mengurus bisnes anda dengan lebih sistematik dan menjana lebih jualan dan keuntungan.
Hubungi +6012-6094643 untuk maklumat lanjut.
Comments
Post a Comment