Ini cerita Pak Rudy, salah seorang peniaga Madina Kebab di Semarang, Indonesia. Beliau berjaya mengembangkan perniagaan kebab dari 1 cawangan ke 42 cawangan dalam masa 6 tahun. 18 cawangan merupakan cawangan sendiri, dan 24 cawangan selebihnya merupakan kepunyaan francaisi beliau.
Dulu, Pak Rudy merupakan seorang Supervisor di Indomaret, sebuah 'chained convenient store' yang terkenal di Indonesia. Belum mempunyai rumah dan memiliki sebuah motorsikal untuk pergi dan pulang dari kerja.
Beliau melihat potensi perniagaan kebab dari Madina Kebab yang masih 'rare' pada ketika itu dan mengambil keputusan untuk bermula dengan 1 cawangan kiosk kebab dengan dibantu oleh isteri beliau.
Berkat usaha dan keberkatan rezeki, beliau berjaya membuka 3 outlet pada tahun pertama dan terus berkembang ke 42 outlet pada hari ini.
Sekarang Pak Rudy berjaya memiliki beberapa buah rumah dan kereta hasil dari perniagaan kebab ini.
Ini pesan Pak Rudy:
1. Sebagai peniaga, kena berusaha bersungguh-sungguh. Bila berniaga makanan di kiosk, cabaran utama adalah bila musim hujan. Jangan letak sangkaan jualan tak laku bila hujan. Teruskan berniaga dan doa yang baik-baik.
2. Jujur pada pelanggan. Jangan kurangkan bahan-bahan. Berikan produk makanan yang sesuai dengan harga yang dijual.
3. Jujur dengan diri sendiri. Keluarkan zakat 2.5% dari keuntungan tahunan dan bersedekah. Hanya diri sendiri yang tau tentang hal ini.
Macam mana?
Nak jadi macam Pak Rudy dan mulakan perniagaan kebab?
Anda boleh hadir ke Madina Apprentice Program yang berikutnya, sebuah program perniagaan kebab selama 3 bulan yang akan membantu dan memantau pemula peniaga dan usahawan kebab baru mahupun sedia ada untuk memulakan dan tambah baik perniagaan kebab mereka.
Klik link website ini untuk kami bantu anda dapatkan tawaran program ini: www.wasap.my/60126094643/nakniagakebab
Comments
Post a Comment