Terdapat beberapa faktor dalam pemilihan lokasi perniagaan bagi usahawan kebab. Faktor-faktor ini harus diambil kira bagi memberikan kelancaran kepada operasi perniagaan kebab anda
1. Trafik
Pemilihan lokasi berdasarkan trafik pengunjung adalah penting sekiranya usahawan kebab memulakan perniagaan kebab dengan gerai atau premis. Trafik pengunjung boleh ditentukan melalui kajian penduduk di kawasan sekitar gerai atau premis tersebut.
2. Jenis Tapak perniagaan dan Kos Operasi
a) Premis
Terdapat beberapa pilihan premis perniagaan yang boleh dijadikan pilihan untuk memulakan perniagaan kebab. Berikut merupakan beberapa pilihan lokasi untuk premis kebab:
i. Shop Lot di kompleks perniagaan/ pejabat
ii. Shop Lot di dalam kompleks beli-belah
Perniagaan yang mempunyai premis secara tidak langsung akan mempunyai kos operasi yang lebih tinggi berbanding dengan gerai atau secara online. Faktor ini harus diberi pertimbangan yang jelas oleh para usahawan kebab.
b) Gerai
Terdapat beberapa lokasi yang boleh diberi pertimbangan untuk meletakkan gerai kebab anda. Berikut merupakan beberapa pilihan lokasi untuk gerai kebab:
i. Pasar malam/ Pasar tani
Mempunyai gerai melalui pasar malam atau pasar tani merupakan model perniagaan secara mudah alih dan bergerak dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Alat pengangkutan untuk pengalihan barang-barang perniagaan merupakan faktor utama yang perlu diambil kira dalam jenis perniagaan ini.
ii. Menyewa sebahagian premis (Café/ Restoran/ Foodcourt di Hospital/ Foodcourt di Hab transportasi)
Mempunyai sebahagian premis akan mengurangkan kos operasi berbanding dengan penyewaan keseluruhan premis. Perbincangan boleh dilakukan bersama pemilik premis utama bagi mendapatkan keuntungan bagi kedua-dua belah pihak.
iii. Bahu jalan
Lokasi di bahu jalan merupakan lokasi yang sering menjadi tumpuan untuk berniaga makanan. Namun, lokasi ini harus mendapat persetujuan dari Majlis Perbandaran Daerah supaya anda boleh berniaga dengan aman. Kelulusan untuk berniaga di tapak terbuka akan melalui beberapa proses fasa permohonan. Trafik pengunjung adalah berbeza mengikut kawasan.
iv. Di hadapan ‘convenient store’ seperti 7-Eleven atau KK Speedmart
Lokasi ini termasuk dalam kategori bahu jalan dan perlu mendapat kelulusan dari Majlis Perbandaran Daerah untuk lessen tapak perniagaan. Trafik pengunjung bergantung kepada kawasan. Kebiasaannya ‘convenient store’ ini dikunjungi setelah lewat malam. Faktor waktu operasi perniagaan dan keselamatan harus diambil kira oleh usahawan kebab.
4. Persaingan
Kenalpasti perniagaan lain yang berada berhampiran lokasi anda samada mereka merupakan pelengkap atau pesaing kepada produk yang dijual oleh anda. Dengan membuat kajian pesaing, anda akan menjadi jelas tentang perancangan perniagaan dan pemasaran anda.
5. Peraturan perniagaan
Dapatkan penjelasan dan kebenaran dari Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) atau Majlis Perbandaran Daerah untuk proses mendapatkan kelulusan tapak perniagaan untuk memastikan kelancaran perniagaan anda.
6. Keselamatan
Ini merupakan faktor yang penting dalam pemilihan lokasi terutama jika anda berniaga pada waktu malam. Lokasi yang terang dan laluan trafik yang tinggi akan mengurangkan risiko jenayah di kawasan tapak perniagaan anda.
7. Keperluan kemudahan
Terdapat beberapa keperluan yang diperlukan peniaga seperti bekalan elektrik sekiranya waktu operasi perniagaan adalah pada waktu malam dan juga bekalan air bersih. Operasi perniagaan akan menjadi lebih mudah dengan merancang dan mengetahui tentang perkara ini dengan lebih awal.
Comments
Post a Comment