Skip to main content

5 CARA BINA HUBUNGAN DENGAN PELANGGAN KEBAB ANDA



Pelanggan merupakan keutamaan dalam urusan jual beli perniagaan. Oleh itu amat penting bagi usahawan untuk mempunyai kepakaran dalam memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan anda. Berikut merupakan beberapa cara untuk membina hubungan dengan pelanggan anda.

1. Guna platform media sosial

Platform media sosial seperti Facebook, Instagram dan Twitter boleh digunakan untuk meningkatkan hubungan dengan pelanggan. Selain dari posting yang konsisten di platform media sosial ini, penganjuran pertandingan atau cabutan bertuah boleh dilakukan dengan meminta ‘tag, share and win’. Antara pertandingan lain yang boleh dilakukan adalah dengan meminta pelanggan menaik muat gambar bersama kebab yang dibeli dan melakukan tag rakan serta hashtag produk. Berikan tawaran hidangan kebab percuma atau hadiah lain mengikut kesesuaian.

2. WhatsApp blasting

WhatsApp blasting dapat digunakan untuk memberi update promosi semasa kepada pelanggan. WhatsApp blasting dapat dilakukan melalui senarai broadcast (pelanggan harus menyimpan memori nombor telefon pengirim terlebih dahulu) atau melalui group link invitation. Selain dari promosi, WhatsApp blasting dapat digunakan untuk memberi ucapan atau doa berkala kepada pelanggan anda

3. Telegram Group

Dengan kewujudan Telegram group, anda dapat memberikan update harian tentang aktiviti yang berlaku dalam perniagaan anda bersama para pelanggan. Telegram Group merupakan komunikasi satu hala, walaupun efektif dalam penyampaian maklumat, ianya tidak dapat digunakan untuk mengambil maklum balas dari pelanggan.

4. Loyalty card

Loyalty card dapat meningkatkan jualan sekaligus memberi ganjaran kepada pelanggan anda. Anda boleh berikan hidangan kebab percuma bagi setiap 10 pembelian. Pelanggan akan merasa lebih dihargai dan akan kembali datang membawa kenalan untuk mendapatkan tawaran dari anda.

5. Beri perhatian kepada maklum balas pelanggan untuk bina lebih kepercayaan

Ruangan review amat penting untuk digunakan bagi meningkatkan kredibiliti dan kepercayaan pelanggan. Urus maklum balas positif dan negatif dengan baik dan professional. Sentiasa mohon maaf atas setiap perkara yang membuatkan pelanggan anda rasa tidak berpuas hati. Kemudian berikan penjelasan yang sewajarnya. Komen yang positif akan tersebar begitu juga komen yang negatif.


Comments

Popular posts from this blog

KENAPA PERNIAGAAN KEBAB TERHENTI DI TENGAH JALAN?

Ramai yang nakkan perniagaan untuk kekal bertahan sehingga berpuluh tahun dan berkembang berkali-kali ganda.  Namun tak ramai yang mahu berhadapan dengan penat lelah usaha untuk kemahuan tersebut. Kebanyakannya akan berputus asa, bersikap menyalahkan orang atau perkara lain, tidak mahu bertanggungjawab atas cabaran yang dihadapi. Mengapa perkara ini terjadi? Jom kita semak agar boleh menguruskan perniagaan kebab anda dengan lebih baik. 1. TIDAK MEMPUNYAI MATLAMAT Tidak jelas dengan hala tuju dan tidak mempunyai matlamat yang jelas dengan kenapa memulakan perniagaan adalah antara faktor yang menyebabkan sesebuah perniagaan kebab berhenti di tengah jalan. 2. TIDAK MERANCANG Tiada perancangan akan aktiviti perniagaan yang akan dijalankan termasuklah kajian lokasi, kajian pelanggan dan jadual aktiviti pemasaran akan membuatkan perniagaan kebab senang untuk terhenti. 3. TIDAK KONSISTEN BERTINDAK Sekejap rajin, sekejap malas. Baru mempromosikan perniagaan teta

3 PELAJARAN DARI SIR COLONEL SANDERS UNTUK PENIAGA KEBAB

Pernah dengar cerita mengenai pengasas KFC, Well Colonel Harland Sanders? Sanders dilahirkan pada tahun 1890 di Henryville, IN. Dibesarkan oleh ibunya yang merupakan seorang ibu tunggal, Sanders melalui pelbagai cabaran sebelum meraih kejayaan yang besar dalam hidupnya. Setelah dipecat dari pekerjaan di sebuah syarikat kereta api, beliau mengasaskan syarikat kapal feri pada tahun 1920. Beliau kemudiannya cuba untuk membuka sebuah syarikat pembuatan lampu namun tidak berjaya. Hanya pada usia 40 tahun dia mula menjual hidangan ayam di stesen servis. Namun, beliau terpaksa menutup perniagaan berikutan Perang Dunia II. Selepas perang berakhir, beliau cuba untuk memfrancaiskan restorannya. Resipi beliau ditolak 1,009 kali sebelum diterima. 'Sander's Secret Recipe' telah menerima sambutan hangat di bawah restoran 'Kentucky Fried Chicken' yang diusahakannya. Selepas bertahun-tahun berjuang dengan kegagalan dan penolakan beliau akhirnya menjual resto

BAGAIMANA ATASI CABARAN BERNIAGA?

Tidak sah bagi sesebuah perniagaan untuk tidak menghadapi cabaran. Cabaran merupakan perkara yang sinonim dalam perniagaan. Justeru pengurusan cabaran yang datang merupakan perkara yang harus dilakukan oleh para usahawan perniagaan kebab agar setiap cabaran dapat memberikan kebaikan dalam perniagaan tersebut. Terdapat pelbagai masalah yang mungkin akan hadir setiap hari. Namun, kenalpasti masalah yang harus diberi keutamaan untuk diselesaikan. Senaraikan alternatif bagi setiap masalah yang datang. Dapatkan pandangan dari keluarga atau rakan terdekat yang faham dengan situasi anda bagi menjalankan proses validasi bagi setiap alternatif yang anda senaraikan. Lakukan sedikit kajian bagi mengenalpasti alternatif terbaik bagi setiap permasalahan tersebut. Pertimbangkan alternatif yang anda ada dengan mengambil kira beberapa faktor. Contohnya; penukaran lokasi bagi mendapatkan hasil jualan yang lebih baik – pertimbangkan faktor kos operasi, jarak, serta keselamatan u