Skip to main content

PERSEDIAAN UTAMA BERNIAGA KEBAB



Setiap perniagaan akan memerlukan persediaan awal pada fasa awal sebelum memulakan perniagaan. Persediaan dan perancangan yang tersusun berserta matlamat akan membuatkan anda lebih bijak untuk mentadbir perniagaan anda. Pentadbiran yang baik datang dari perancangan dan ilmu yang berkaitan dengan bidang perniagaan yang hendak ceburi. Sekiranya anda tidak mempunyai pengalaman, anda boleh mula bertanya pengalaman peniaga dan usahawan yang telah menjalankan perniagaan yang sama untuk memberi pencerahan tentang perniagaan tersebut.

Berikut antara 5 persediaan yang boleh anda lakukan untuk mencari ilmu, pengalaman serta kemahiran sebelum memulakan perniagaan kebab anda.




Bagi pemula peniaga baru yang masih berkerja dan berhasrat untuk memulakan perniagaan kebab ini, anda harus mempunyai ketahanan mental & fizikal yang berbeza berbanding ketika anda berkerja. Mindset yang bermula dengan semangat, fokus dengan kenapa dan apa yang anda kerjakan untuk perniagaan kebab anda amat penting untuk memastikan anda meulakan perniagaan anda dengan tindakan yang luar biasa.

Seperti yang disarankan oleh kami, melihat kejayaan peniaga sedia ada, anda boleh mulakan perniagaan kebab ini secara part-time terlebih dahulu untuk dapatkan hasil pertama pada skala kecil sebelum anda kembangkan perniagaan kebab anda pada skala besar apabila anda sudah bersedia.



Melengkapkan diri anda dengan ilmu perniagaan adalah lebih penting berbanding modal wang. Sekiranya anda ada modal wang tetapi tiada ilmu untuk menguruskan wang tersebut, wang tersebut akan tetap hilang akibat ketiadaan ilmu yang betul. Justeru laburkan sedikit masa dan wang untuk anda tambah baik ilmu sedia ada. Ilmu merupakan persiapan terbaik dalam anda menceburi sesuatu yang baru dalam hidup anda.


Ilmu dalam perniagaan kebab termasuklah ilmu pengurusan perniagaan kebab secara keseluruhan di mana ilmu yang paling penting untuk pemula perniagaan ialah ilmu operasi perniagaan serta ilmu pemasaran bagi menjana jualan. Jualan merupakan nadi bagi sesebuah perniagaan. Tanpa jualan, tiada wang dan pengurusan perniagaan yang dapat dilakukan.


Terdapat beberapa cara untuk anda memulakan perniagaan kebab ini. Anda boleh bermula untuk mendapatkan lokasi perniagaan dalam bentuk stall/ gerai/kiosk. Faktor utama untuk memilih lokasi ialah melihat kepada trafik (pengunjung) yang datang, keperluan kemudahan (sumber bekalan air dan elektrik) serta keselamatan peniaga dan pengunjung.

Bagi yang mahu memulakan dengan konsep ‘food delivery’ atau ‘catering’, anda boleh mula bina ‘virtual location’ seperti FB Page atau Website dan fokus anda adalah untuk menarik trafik (pengunjung) di alam maya untuk datang berkunjung ke ‘virtual location’ yang anda bina.

Kedua-dua cara mempunyai kelebihan dan kekurangan yang tersendiri. Kedua-dua pilihan juga mempunyai cara dan gaya pemasaran yang agak berbeza yang bakal kami kongsikan dalam Madina Apprentice Program ini nanti.


Modal asas berbentuk keperluan perniagaan dan bahan mentah masih diperlukan dalam memulakan perniagaan kebab ini. Anda boleh cuba dalam skala kecil terlebih dahulu. Belajar untuk melakukan promosi dan menjual dalam skala kecil dan ukur pulangan yang anda dapatkan dari hasil jualan.

Jangan melihat modal asas ini sebagai bebanan semata-mata. Tetapi anda haru berfikir pulangan yang anda peroleh dari pelaburan ini.


Setelah anda jelas dengan matlamat dan telah meletakkan fokus untuk mencapai matlamat anda, TINDAKAN YANG PANTAS merupakan penentu kepada kejayaan anda. Ilmu tanpa amal tidak akan membuahkan apa-apa hasil. Sekiranya sudah mencuba dan masih belum berhasil., sentiasa lakukan refleksi sama ada anda sudah pun lakukan dengan sehabis baik atau pun masih buat secara separuh hati dan acah-acah sahaja.

Bagi anda yang ingin memulakan perniagaan kebab dan jana jualan sehingga mencecah 5 angka seperti peniaga kebab sedia ada, sertai Madina Kebab Apprentice Program. Sebuah program 3 bulan yang akan membantu pemula peniaga dan usahawan kebab baru mahupun sedia ada untuk memulakan dan tambah baik perniagaan kebab mereka.

Klik link website ini untuk kami bantu anda dapatkan tawaran program ini: www.wasap.my/60126094643/nakniagakebab

Comments

Popular posts from this blog

KENAPA PERNIAGAAN KEBAB TERHENTI DI TENGAH JALAN?

Ramai yang nakkan perniagaan untuk kekal bertahan sehingga berpuluh tahun dan berkembang berkali-kali ganda.  Namun tak ramai yang mahu berhadapan dengan penat lelah usaha untuk kemahuan tersebut. Kebanyakannya akan berputus asa, bersikap menyalahkan orang atau perkara lain, tidak mahu bertanggungjawab atas cabaran yang dihadapi. Mengapa perkara ini terjadi? Jom kita semak agar boleh menguruskan perniagaan kebab anda dengan lebih baik. 1. TIDAK MEMPUNYAI MATLAMAT Tidak jelas dengan hala tuju dan tidak mempunyai matlamat yang jelas dengan kenapa memulakan perniagaan adalah antara faktor yang menyebabkan sesebuah perniagaan kebab berhenti di tengah jalan. 2. TIDAK MERANCANG Tiada perancangan akan aktiviti perniagaan yang akan dijalankan termasuklah kajian lokasi, kajian pelanggan dan jadual aktiviti pemasaran akan membuatkan perniagaan kebab senang untuk terhenti. 3. TIDAK KONSISTEN BERTINDAK Sekejap rajin, sekejap malas. Baru mempromosikan perniagaan teta

3 PELAJARAN DARI SIR COLONEL SANDERS UNTUK PENIAGA KEBAB

Pernah dengar cerita mengenai pengasas KFC, Well Colonel Harland Sanders? Sanders dilahirkan pada tahun 1890 di Henryville, IN. Dibesarkan oleh ibunya yang merupakan seorang ibu tunggal, Sanders melalui pelbagai cabaran sebelum meraih kejayaan yang besar dalam hidupnya. Setelah dipecat dari pekerjaan di sebuah syarikat kereta api, beliau mengasaskan syarikat kapal feri pada tahun 1920. Beliau kemudiannya cuba untuk membuka sebuah syarikat pembuatan lampu namun tidak berjaya. Hanya pada usia 40 tahun dia mula menjual hidangan ayam di stesen servis. Namun, beliau terpaksa menutup perniagaan berikutan Perang Dunia II. Selepas perang berakhir, beliau cuba untuk memfrancaiskan restorannya. Resipi beliau ditolak 1,009 kali sebelum diterima. 'Sander's Secret Recipe' telah menerima sambutan hangat di bawah restoran 'Kentucky Fried Chicken' yang diusahakannya. Selepas bertahun-tahun berjuang dengan kegagalan dan penolakan beliau akhirnya menjual resto

BAGAIMANA ATASI CABARAN BERNIAGA?

Tidak sah bagi sesebuah perniagaan untuk tidak menghadapi cabaran. Cabaran merupakan perkara yang sinonim dalam perniagaan. Justeru pengurusan cabaran yang datang merupakan perkara yang harus dilakukan oleh para usahawan perniagaan kebab agar setiap cabaran dapat memberikan kebaikan dalam perniagaan tersebut. Terdapat pelbagai masalah yang mungkin akan hadir setiap hari. Namun, kenalpasti masalah yang harus diberi keutamaan untuk diselesaikan. Senaraikan alternatif bagi setiap masalah yang datang. Dapatkan pandangan dari keluarga atau rakan terdekat yang faham dengan situasi anda bagi menjalankan proses validasi bagi setiap alternatif yang anda senaraikan. Lakukan sedikit kajian bagi mengenalpasti alternatif terbaik bagi setiap permasalahan tersebut. Pertimbangkan alternatif yang anda ada dengan mengambil kira beberapa faktor. Contohnya; penukaran lokasi bagi mendapatkan hasil jualan yang lebih baik – pertimbangkan faktor kos operasi, jarak, serta keselamatan u