Skip to main content

PENGURUSAN KEWANGAN PERNIAGAAN KEBAB

Kesemua perniagaan samaada yang kecil mahupun yang besar sentiasa perlu menguruskan perkara terpenting dalam perniagaan – pengurusan kewangan. 
Pengurusan kewangan yang betul adalah sangat penting untuk bertahan dalam ekonomi yang tidak menentu dan persaingan industri. 

Keputusan berkaitan pengurusan kewangan perlu dilakukan dengan lebih berhati-hati sekiranya ia dilakukan oleh perniagaan kecil kerana dana yang terhad. Setiap perniagaan memerlukan struktur kewangan yang menjana keuntungan dengan lebih sistematik.

Sebagai usahawan kebab, anda wajib tahu tentang pelbagai aspek kewangan. Sebagai permulaan, anda boleh mula untuk pelajari cara membaca penyata kewangan (jika anda tidak tahu bagaimana). 

Penyata kewangan merupakan penyata penting yang akan memberi tahu anda tentang aliran wang perniagaan anda – transaksi jualan dan belian sama ada secara tunai mahupun secara kredit. 

Penyata kewangan mengandungi 4 butiran penting - penyata aliran tunai, penyata pendapatan, lembaran imbangan dan penyata ekuiti pemegang saham. Kenyataan aliran tunai menganalisis aktiviti operasi, pelaburan, dan aliran masuk / keluar kewangan. 

Lembaran imbangan menyediakan maklumat yang berkaitan dengan aset, liabiliti dan ekuiti pemegang saham syarikat. Pernyataan pendapatan mencerminkan pendapatan yang diperoleh dalam tempoh tertentu. Ekuiti pemegang saham mewakili amaun yang syarikatnya dibiayai melalui saham biasa dan pilihan.

Usahawan kebab harus memastikan kewangan peribadi dan perniagaan diasingkan. Anda boleh melakukan hal ini dengan membuka 2 (dua) akaun untuk perniagaan anda – akaun operasi dan akaun simpanan perniagaan.

Akaun operasi akan mempunyai sejumlah wang yang akan digunakan untuk transaksi wajib secara bulanan – sewa premis, pembayaran gaji, modal pusingan bahan mentah dan keperluan perniagaan yang berkaitan. Akaun operasi ini juga akan didedikasikan untuk memindahkan jumlah wang tertentu dari setiap pembayaran yang anda terima.

Akaun simpanan perniagaan pula akan menyimpan wang keuntungan perniagaan untuk digunakan sebagai pelaburan semasa fasa pertumbuhan dan pengembangan. Simpanan ini juga turut digunakan semasa waktu kecemasan.

Pengurangan dan kawalan kos adalah sangat penting untuk memastikan keuntungan perniagaan terpelihara. Namun, kualiti barangan jualan harus dijaga tanpa mengecewakan kepuasan pelanggan.

Setiap perniagaan termasuklah perniagaan kebab mempunyai 2 jenis kos iaitu kos tetap dan kos berubah. Kos tetap seperti sewa premis atau tapak tidak boleh berubah mana kos berubah seperti harga bahan mentah boleh dikawal dan dikurangkan mengikut keperluan sebenar.

Pemantauan dan pengukuran prestasi kewangan haruslah disimpan bagi melihat tahap prestasi dan kesihatan perniagaan anda. 

Perbandingan prestasi akan memberitahu anda tentang hala tuju dan prestasi pencapaian matlamat perniagaan anda.

Perbandingan prestasi pada masa lalu dan masa kini akan membantu anda membuat keputusan bagi mengekalkan dan memajukan perniagaan anda.

Usahawan kebab terutamanya yang baru hendak memulakan perniagaan kebab memerlukan bantuan untuk membuat kejayaan besar dalam perniagaan kebab ini. 

Konsultasi pakar industri yang berkaitan penting untuk anda tentukan di fasa yang mana perniagaan anda berada pada waktu ini. 

Antara khidmat konsultasi yang diperlukan adalah pengurusan kewangan harian, bulanan dan tahunan serta perancangan cukai untuk tahun kewangan yang akan datang, atau pembayaran untuk tahun semasa. Bantuan pengurusan kewangan sebegini akan membantu memberi ketenangan minda kepada anda semasa menguruskan perniagaan.

Justeru, adalah penting untuk anda aplikasikan tips yang diberikan supaya anda mempunyai struktur pengurusan kewangan yang lebih jelas bagi memberikan masa depan perniagaan anda yang lebih cerah.

Bagi anda yang ingin memulakan perniagaan kebab dan jana jualan sehingga mencecah 5 angka seperti peniaga kebab sedia ada, sertai Madina Kebab Apprentice Program. Sebuah program perniagaan kebab selama 3 bulan yang akan membantu dan memantau pemula peniaga dan usahawan kebab baru mahupun sedia ada untuk memulakan dan tambah baik perniagaan kebab mereka. Klik link website ini untuk kami bantu anda dapatkan tawaran program ini: www.wasap.my/60126094643/nakniagakebab

Comments

Popular posts from this blog

KENAPA PERNIAGAAN KEBAB TERHENTI DI TENGAH JALAN?

Ramai yang nakkan perniagaan untuk kekal bertahan sehingga berpuluh tahun dan berkembang berkali-kali ganda.  Namun tak ramai yang mahu berhadapan dengan penat lelah usaha untuk kemahuan tersebut. Kebanyakannya akan berputus asa, bersikap menyalahkan orang atau perkara lain, tidak mahu bertanggungjawab atas cabaran yang dihadapi. Mengapa perkara ini terjadi? Jom kita semak agar boleh menguruskan perniagaan kebab anda dengan lebih baik. 1. TIDAK MEMPUNYAI MATLAMAT Tidak jelas dengan hala tuju dan tidak mempunyai matlamat yang jelas dengan kenapa memulakan perniagaan adalah antara faktor yang menyebabkan sesebuah perniagaan kebab berhenti di tengah jalan. 2. TIDAK MERANCANG Tiada perancangan akan aktiviti perniagaan yang akan dijalankan termasuklah kajian lokasi, kajian pelanggan dan jadual aktiviti pemasaran akan membuatkan perniagaan kebab senang untuk terhenti. 3. TIDAK KONSISTEN BERTINDAK Sekejap rajin, sekejap malas. Baru mempromosikan perniagaan teta

3 PELAJARAN DARI SIR COLONEL SANDERS UNTUK PENIAGA KEBAB

Pernah dengar cerita mengenai pengasas KFC, Well Colonel Harland Sanders? Sanders dilahirkan pada tahun 1890 di Henryville, IN. Dibesarkan oleh ibunya yang merupakan seorang ibu tunggal, Sanders melalui pelbagai cabaran sebelum meraih kejayaan yang besar dalam hidupnya. Setelah dipecat dari pekerjaan di sebuah syarikat kereta api, beliau mengasaskan syarikat kapal feri pada tahun 1920. Beliau kemudiannya cuba untuk membuka sebuah syarikat pembuatan lampu namun tidak berjaya. Hanya pada usia 40 tahun dia mula menjual hidangan ayam di stesen servis. Namun, beliau terpaksa menutup perniagaan berikutan Perang Dunia II. Selepas perang berakhir, beliau cuba untuk memfrancaiskan restorannya. Resipi beliau ditolak 1,009 kali sebelum diterima. 'Sander's Secret Recipe' telah menerima sambutan hangat di bawah restoran 'Kentucky Fried Chicken' yang diusahakannya. Selepas bertahun-tahun berjuang dengan kegagalan dan penolakan beliau akhirnya menjual resto

BAGAIMANA ATASI CABARAN BERNIAGA?

Tidak sah bagi sesebuah perniagaan untuk tidak menghadapi cabaran. Cabaran merupakan perkara yang sinonim dalam perniagaan. Justeru pengurusan cabaran yang datang merupakan perkara yang harus dilakukan oleh para usahawan perniagaan kebab agar setiap cabaran dapat memberikan kebaikan dalam perniagaan tersebut. Terdapat pelbagai masalah yang mungkin akan hadir setiap hari. Namun, kenalpasti masalah yang harus diberi keutamaan untuk diselesaikan. Senaraikan alternatif bagi setiap masalah yang datang. Dapatkan pandangan dari keluarga atau rakan terdekat yang faham dengan situasi anda bagi menjalankan proses validasi bagi setiap alternatif yang anda senaraikan. Lakukan sedikit kajian bagi mengenalpasti alternatif terbaik bagi setiap permasalahan tersebut. Pertimbangkan alternatif yang anda ada dengan mengambil kira beberapa faktor. Contohnya; penukaran lokasi bagi mendapatkan hasil jualan yang lebih baik – pertimbangkan faktor kos operasi, jarak, serta keselamatan u